Libelle Zomerweek 2021 gaat helaas niet door
Home - Geen categorie - Steun het Tuberculosefonds

Steun het Tuberculosefonds


Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Tegelijkertijd blijft tuberculose (TBC) de meest dodelijke, te voorkomen infectieziekte ter wereld. Elke dag sterven 4.000 mensen, waaronder ruim 600 kinderen onnodig aan TBC. Door de (in)directe gevolgen van het coronavirus, zullen dat er nóg veel meer worden. KNCV Tuberculosefonds werkt in 11 landen en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat TBC-patiënten ook in deze tijd de juiste zorg en medicatie (blijven) krijgen.

Interview met Niesje Jansen op maandag 18 mei
Niesje Jansen is verpleegkundig consulent van het Tuberculosefonds. Pien zal haar interviewen over TBC. Deze ziekte is in Nederland nu goed onder controle, maar velen van u zullen zich deze ziekte ‘van vroeger’ nog herinneren. Rond de Tweede Wereldoorlog was TBC hier nog volksziekte nummer 1. Pien en Niesje zullen in hun gesprek terugkijken naar deze tijd, toen mensen soms jarenlang in sanatoria moesten kuren, waarbij genezing helaas geen garantie was. Ook gaan Pien en Niesje in op de overeenkomsten en verschillen tussen TBC en het coronavirus, beide een infectieziekte die veelal de longen treft. Veel kennis en ervaringen uit de TBC-bestrijding – bijvoorbeeld op het gebied van contactonderzoek – kunnen ook worden ingezet in de strijd tegen corona.

Grote verschillen tussen TBC en corona zijn er echter ook. Zo bestaan er tegen TBC inmiddels gelukkig wél goede medicijnen. Dat er elk jaar 1,5 miljoen mensen sterven aan tuberculose, is dan ook onnodig en onacceptabel!

De verwachting is dat door het coronavirus nóg meer volwassenen en kinderen met TBC zullen overlijden. Zij zijn vatbaarder voor corona. Daarnaast kunnen TBC-patiënten door de lockdowns en de overbelasting van de gezondheidszorg in veel landen niet meer de testen, zorg en medicatie krijgen die nodig zijn om te genezen.

Steun het Tuberculosefonds 
Het Tuberculosefonds doet er alles aan om ervoor te zorgen dat TBC-patiënten de juiste zorg ook in deze tijd (blijven) ontvangen. Bijvoorbeeld door innovatieve, digitale mogelijkheden waarmee verpleegkundigen hun patiënten kunnen blijven begeleiden. Om dit mogelijk te maken én om de TBC-ervaring in te zetten in de strijd tegen het coronavirus, is extra steun heel hard nodig. Helpt u mee levens redden? Support het Tuberculosefonds en sms TBC naar 4004.

Vier de Libelle Zomerweek #samenvanuithuis
Benieuwd wat er nog meer te doen is tijdens de Libelle Zomerweek #samenvanuithuis? Bekijk hier het programma.

Ook interessant?